Az elmúlt évek alatt számok kérdés érkezett hozzánk, mind interneten, mind telefonon keresztül. Most összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, ezzel is segítve Érdeklődőinket.
Amennyiben nem találja a kérdésére választ természetesen továbbra is felteheti telefonon illetve interneten keresztül (űrlap kitöltése, e-mail küldése)

Hívjon bizalommal: 70/318-8711

Célunk, hogy minél több vállalkozót segítsünk.

Hová forduljak, ha egy élelmiszerboltot szeretnék nyitni?

Ha megvan az üzlet helyiség, akkor a szakosítottsági előírásoknak megfelelően berendezett üzletet az önkormányzatnál kell bejelenteni. Bejelentést követően kap egy regisztrációs számot, amely alapján elkezdheti a működést, az önkormányzat értesíti az illetékes hatóságokat, azonban vannak olyan termékek, melyek forgalmazása külön engedély köteles (tisztítószerek, tejtermékek, hús, jövedéki áru) termékek, melyek forgalmazását csak az illetékes hatóság által kiadott engedélyt követően lehet elkezdeni. A működés megkezdésekor eleget kell tenni a dokumentációs kötelezettségnek is, mint a HACCP, kémiai kockázatelemzés, munkahelyi kockázatelemzés.

Milyen végzettség szükséges egy büfé üzemeltetéséhez?

A 21/2010 NFGM rendelet alapján valamilyen vendéglátással kapcsolatos végzettség szükséges a büfé üzemeltetéséhez. Ha nem tudnak igazolni ilyen végzettséget, akkor a folyamatban lévő tanfolyamot is lehet igazolni iskolalátogatási papírral.

Egy vendéglátó helyen mikor kell vendég WC-t kialakítani?

Minimális állófogyasztás (Nem kell vendég WC) Helyben fogyasztás 10 főig (1 db vendég WC) Helyben fogyasztás 10 fő felett (férfi-női vendég WC) Helyben fogyasztás 50 főtől nemenkénti több WC

Személyzeti WC-t hogyan kell kialakítani?

Fontos, hogy a személyzeti WC-t teljesen el kell különíteni a vendég WC-től. A WC nem nyílhat közvetlenül semmilyen technológiai térbe. A WC-nek ezért előteresnek kell lenni a hideg – meleg vizes kézmosót pedig az előtérben kell elhelyezni.

Szeretnék egy büfékocsit üzemeltetni, mik a feltételek?

Először is azt kell eldönteni, hogy milyen terméket akar előállítani, illetve forgalmazni, milyen alapanyagokból. Büfékocsit csak úgy lehet üzemeltetni, ha van bázistelephely. Bázistelephely: olyan ingatlan, ami nem lakás célú, illetve el lehet benne végezni a háttértevékenységeket: ivóvíz vétel, szennyvíz elvezetés, zöldség, esetleg hús előkészítés, mosogatás, raktározás. A büfékocsiban mindenféleképpen kell lenni víz vételi helynek, elsősorban kézmosáshoz, illetve a technológiának megfelelő szakosított hűtőtárolás, szakosított tálalási feltételek.

Milyen engedélyek szükségesek egy büfé nyitásához?

Először is a helyi önkormányzattól kell regisztrációs engedélyt kérni. Amennyiben van tejtermék felhasználás külön engedélyt kell kérni az Állategészségügytől. Az ÁNTSZ-hez be kell jelentkezni, mint veszélyes anyag felhasználó a mosogató és a tisztítószerek miatt.

Mikor kell gyártmánylapot készíteni?

Abban az esetben, ha Ön valamilyen élelmiszeripari termék gyártásával foglalkozik. Például pék, cukrász, savanyúságos, édességgyártó stb. A gyártmánylapoknak 2013. január 1-től meg kell felelni a 82/2012. (VIII.2.) VM rendeletben leírtaknak. Illetve az olyan termékek gyártása esetén, melyek szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben, az ott leírtakat kell betartani, mind alapanyag, mind beltartalmi jellemzők szerint.

Kinek kell anyaghányad nyilvántartást készíteni?

A vendéglátó vállalkozóknak kell anyaghányad nyilvántartást készíteni a 62/2011. VM rendelet alapján minden készített ételről.

Ha nincs zöldség előkészítőm, mi a teendőm a zöldségekkel?

A 62/2011. VM rendeletben egyértelműen le van írva, hogy zöldséget csak külön légterű helyiségben lehet előkészíteni, ahol rendelkezésre áll mosogató és kézmosó. Abban az esetben, ha nincs ilyen helyiség akkor csak előkészített zöldséget (konyhakész) lehet felhasználni.

Mit ellenőriz az ÁNTSZ a kémiai biztonsággal kapcsolatban?

Azoknál a vállalkozásoknál, ahol van veszélyes anyag felhasználás, vagy forgalmazás ott kell ÁNTSZ bejelentés. Az ellenőrzés során nézik, hogy a veszélyes szerek Biztonsági Adatlapjai megvannak-e, a bejelentés megtörtént-e, illetve van-e a használt, illetve forgalmazott szerekről Kémiai kockázatelemzés.

Folyamatban van a kereskedő–boltvezető tanfolyamom megnyithatom-e az üzletet?

Kereskedelemi üzletét megnyithatja ebben az esetben is, de iskolalátogatási papírt kell kérnie, hogy igazolni tudja a szakképesítés megszerzése folyamatban van.

Kereskedelmi egység nyitásánál milyen termékkörökre kell külön engedélyt kérni?

Ha általános kereskedelmi egységet nézünk: hús, hentesáru; hal; tej, tejtermék, helyben készített és értékesített vagy a végső fogyasztó számára kiszállított hűtést igénylő cukrásztermékek esetén, illetve békacomb, élő kagyló, élő tüskésbőrű, tengeri csiga esetében. Az engedélyt a NÉBIH (régen Állategészségügy) adja ki.

Külföldről szeretnék tejterméket behozni. Milyen engedélyek szükségesek ehhez?

Először is kell egy regisztrációs engedély az Önkormányzattól. Mivel a tejtermék külön engedély köteles termék, ezért azt be kell jelenteni a NÉBIH –hez. De, ha Ön az első magyarországi forgalomba hozója az adott terméknek, akkor ezt a tényt is be kell jelenteni a NÉBIH-nek. Az engedélyek kiadását követően tudja megkezdeni a forgalmazást.

Milyen feltételekkel lehet élelmiszert szállítani?

A szállítás során be kell tartani a szakosítottság szabályait. Elkülönítve kell szállítani az élelmiszert a földes árutól, a vegyi árutól. A szállítás során a termék hőfok paramétereit be kell tartani. Tehát egy 0-5°C közötti hűtést igénylő terméket csak ilyen hőfokon lehet szállítani is, nemcsak tárolni. Átvétel vagy betárolás előtt meg kell győződni a termék hőfokáról.

Egy étteremnek milyen munkavédelmi dokumentációra van szüksége?

Amit ellenőrizhet a Munkavédelmi Felügyelőség: érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat, tűzvédelmi szabványossági felülvizsgálat, foglalkozás egészségügyi orvossal való szerződés, munkaalkalmasság megléte, munkahelyi kockázatelemzés megléte, egyéni védőeszköz juttatás megléte, egyéni védőeszközök kiadása, és használata, orvosi vizsgálatok rendje, munkavédelmi oktatások megléte, munkaköri leírások, munkabiztonsági feltételek. Tűzvédelmi dokumentáció: 5 fő munkavállaló felett, vagy 50 fő befogadóképesség felett kötelező a megléte a Tűzvédelmi szabályzatnak, illetve a Kiürítési Számításnak. .

 

Az alábbi űrlap kitöltésével közvetlenül kapcsolatba tud lépni velünk!

A beérkezett űrlapok kitöltőivel 1-2 munkanapon belül felvesszük a kapcsolatot!